Een actie: bijeenkomsten over kanker en zingeving 20-9-2011

De Kankermonologen

Verhalen van een medemens

Datum: 20 september 2011

 voor de vrijwilligers van het Toon Hermans huis Parkstad, Heerlen.

Themabijeenkomst rondom levensvragen.

Tijdens de bijeenkomst vertellen twee mensen hoe zij de (geestelijke) confrontatie met kanker zijn aangegaan. In deze verhalen wordt spiritualiteit concreet verbonden met het ziekteproces. De verhalen zijn voorbeelden van hoe deze mensen – ieder op zijn eigen wijze – het alternatieve, spirituele circuit hebben gebruikt als aanvulling op de reguliere behandeling.

Kanker zet iemands leven op de kop of stil. Door fysieke oorzaken wordt je gedwongen tot verandering. Als je bijvoorbeeld het bed moet houden, krijg je tijd om na te denken. In de medische wereld zijn geweldige behandelmethoden ontwikkeld, waar we gebruik van kunnen maken. Maar… als lichaam en geest één zijn, kan de geest het genezingsproces enorm ondersteunen. Zou je het krijgen van een ziekte ook als vingerwijzing, indicatie, aanmoediging kunnen zien om dingen in je leven te veranderen? Worden we er ‘beter’ van?

Het eerste verhaal is het verhaal van een partner en vader. Na de diagnose begon een zoektocht naar de voor hem onbekende wereld en waarde van de spiritualiteit.

Het tweede verhaal is van een ex-patiënt zelf. Een verhaal over volledige overgave en het vertrouwen, dat het “goed “ komt.

Beide verhalen appelleren aan de vraag: “Het spirituele, hoe kan dit bijdragen aan mijn ziekteproces ?”

De verhalen zijn een aanzet om hierna samen van gedachten te wisselen over dit thema.

Mocht je in de gelegenheid zijn om een groep van ca 8 personen te formeren, dan kunnen we in overleg deze bijeenkomst nogmaals plannen. Na de eerste bijeenkomst is gebleken, dat het onderwerp zeer interessant is voor niet alleen mensen, die zelf kanker hebben ( gehad) of hun partner, maar ook voor hen die werkzaam zijn met mensen met kanker. b.v. vrijwilligers in inloophuizen of verpleegkundigen. Wij verzorgen graag deze bijeenkomst evt op locatie. Ook hiervoor vragen we slechts een kleine bijdrage achteraf, waarvan het grootste gedeelte zal worden gedoneerd.

Advertenties

Plaats een reactie

Nog geen reacties.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

  • Activiteiten

    Wij zijn op zoek naar mensen, die vanuit het gedachtengoed van Moiren mee willen denken om activiteiten op te zetten. Te denken valt aan lezingen, boekbesprekingen, spontane acties, ontmoetingen, die iets in beweging zetten....noem maar op.... in de toekomst willen we hier een uitgebreide activiteitenkalender zetten om mensen uit te nodigen mee te doen en ter inspiratie. Om op ideeen te komen en zelf ook aan de slag te gaan. Om groepen in beweging te krijgen...etc....